maanantai 11. toukokuuta 2015

Breaking Bad

En käsitä, miksen aloittanut Breaking Badin seuraamista koskaan aiemmin. Sarja ilmestyi ensimmäistä kertaa vuonna 2008, mutta jotenkin olin onnistunut välttymään siltä, ja kuulinkin siitä ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta takaperin. Jos olisin seurannut sarjaa jo sen alettua, olisin mahdollisesti kiinnittänyt enemmän huomiota koulun kemiantunneilla. Ei tietenkään siksi, että suunnitelmissani olisi ryhtyä kokkaamaan huumeita, vaan koska hyvillä tv-ohjelmilla ja elokuvilla on tapana vaikuttaa muihinkin kiinnostuksenkohteisiini.

Hieman yli kuukausi sitten päätin lopulta aloittaa sarjan ensimmäisestä tuotantokaudesta, ja viime viikonloppuna sain viimeisen jakson päätökseen. Viisi tuotantokautta, eli 62 jaksoa, olisi nähty paljon aikaisemminkin, mutta en halunnut sarjan loppuvan liian nopeasti, joten hillitsin itseäni ja katsoin vain jakson päivässä, viikonloppuisin muutaman enemmän. Nyt kun sarja on ohi, eikä uutta nähtävää ole, fiilikseni ovat vähän maassa. BrBa on ehdottomasti yksi parhaita sarjoja, joita olen tähän mennessä seurannut.


Tarina seuraa Walter Whitea, tuikitavallista yläkoulun kemianopettajaa, joka elää New Mexicon Albuquerquessa raskaana olevan vaimonsa ja teini-ikäisen poikansa kanssa. Elämäänsä lievästi kyllästynyt Walter saa 50-vuotissyntymäpäivänään kuulla sairastavansa keuhkosyöpää, ja kuolevansa parin vuoden sisällä. Huumepoliisissa työskentelevä lankomies Hank Schrader ottaa Walterin mukaan huumeratsiaan, jonka yhteydessä Walt törmää entiseen oppilaaseensa, Jesse Pinkmaniin. Turvatakseen perheensä taloudellisen tulevaisuuden Walter päättää aloittaa metamfetamiinikokkailut yhdessä Jessen kanssa, hyödyntäen kemiantaitojaan.

Spoilerivaroitus!:
Pian kaksikon valmistamasta puhtaasta ja täydellisestä aineesta tuleekin erittäin suosittua, ja mitä pidemmälle sarjassa mennään, sitä laajemmaksi ja vaarallisemmaksi Waltin ja Jessen huumebisnes muuttuu. Vastassa on muunmuassa meksikolainen huumekartelli, epäluotettavia yhteistyökumppaneita ja tietenkin Waltin lanko, joka sinnikkäästi yrittää napata mystistä Heisenbergiä, kaupungin uutta huumekokkia. Ensimmäisillä kausilla Walterin perhe ei vielä tiedä hänen puuhistaan, ja asiat sujuvat rauhallisemmin, mutta sarjan loppua kohden tilanne lähtee riistäytymään käsistä. Walterin vaimo Skyler saa kuulla totuuden, ja päätyy auttamaan häntä rahanpesussa. Myös asianajaja Saul Goodman (Better Call Saul -sarja seuraa hahmoa ennen Breaking Badin tapahtumia) avustaa Walteria ja Jesseä bisneksiä. Sarjassa tapahtuu paljon rikoksia ja murhia (ei mikään suuri yllätys), ja etenkin viimeisellä tuotantokaudella meno kiihtyy erittäin hurjaksi ja sarja saa traagisen päätöksen.

Päärooleissa nähdään Bryan Cranston Walterina, Aaron Paul Jessenä, Anna Gunn Skyler Whitena, Bob Odenkirk Saul Goodmanina, Dean Norris ja Betsy Brandt Hankina ja Skylerin siskona Mariena, RJ Mitte Walter White Juniorina, sekä Giancarlo Esposito Gus Fringinä, alueen suurimpana huumeidenvälittäjänä. Näyttelijöiden upeat roolisuoritukset, kuten sarja itsessäänkin, ovat saaneet paljon huomiota palkintogaaloissa. Breaking Bad on kerännyt yhteensä satakymmenen palkintoa, muunmuassa yhdeksän Emmyä roolisuorituksista, jotka jakautuivat pääosia esittäneille Cranstonille, Paulille ja Gunnille. Fanien keskuudessa suosio on uskomattoman suuri, ja IMDbn käyttäjien arvosana sarjalle on 9.5/10.


Kun katsoo jopa 5 vuotta televisiossa pyörineen sarjan läpi vain kuukaudessa, kiinnittää paljon herkemmin huomiota sellaisiin asioihin kuten hahmojen henkiseen kehitykseen. Etenkin Walterin luonne muuttui huomattavasti tuotantokausien kuluessa. Jopa hahmon ulkonäkö vaihtui persoonallisuuden mukana. Alussa hahmo oli rauhallinen ja kiltti, liian epävarma voidakseen edes sanoa vastaan pomolleen autopesulassa. Jakso jaksolta Walterin itsetunto kasvoi, ja lopussa hän oli jo täysin määrätietoinen ja kylmäpäinen rikollinen, joka ei epäröinyt satuttaa muita omaa etuaan tavoitellessaan. 

Mutta kylmän ulkokuoren takana Walt oli loppuun asti läheisilleen uskollinen ja teki kaikkensa perheensä vuoksi. Toisaalta, mikä mielestäni oli yksi sarjan merkittävimpiä kohtauksia, viimeisessä jaksossa Walt myönsi vaimolleen jatkaneensa alalla, ei perheensä talouden takia, vaan koska hän piti vallan ja vaaran tunteesta, jota se hänelle tuotti. Alunperin tarina oli lähtenyt siitä, kuinka hyväsydäminen mies halusi turvata perheensä tulevaisuuden, mutta lopulta olikin tehnyt kaiken itsekkäistä syistä. Hahmon henkistä kehitystä oli äärimmäisen kiehtovaa seurata, ja Bryan Cranston oli täydellinen valinta näyttelemään noin monimutkaista ja alati muuttuvaa hahmoa.

Kahden päähenkilön, Walterin ja Jessen, välinen suhde oli myös yksi sarjan kiinnostavimpia aiheita, ja oikeastaan yksi hienoimpia kahden ihmisen välisiä suhteita, joita olen nähnyt missään televisiosarjassa. Kuten kenen tahansa entisen opettajan ja kurssinsa reputtaneen oppilaan, heidän välinen suhteensa ei ollut helppo tai luonteva. Mutta tämä epätodennäköinen parivaljakko toimi uskomattoman hienosti, mikä varmasti johtui myös näyttelijöiden välisestä kemiasta (pun intended). Hahmojen välillä pystyi havaitsemaan eräänlaisen isä-poika-tunnelman, etenkin joka kerta kun Walter pelasti Jessen monista ongelmista. Miehet olivat toistensa tukena, ja suojelivat toinen toistaan, mutta myös lopulta koituivat toisilleen tuhoksi. Jesse esitteli Walterille huumeiden maailman, ja Walt pakotti Jessen pysymään siinä mukana. Molemmat yrittivät välillä jopa tappaa toisensa, mutta se, miten he lopulta erosivat yhteisymmärryksessä ja rauhaisissa väleissä, oli mielestäni täydellinen päätös heidän kiehtovalle suhteelleen.Toisinkuin monien muiden seuraamieni sarjojen kohdalla usein käy, tällä kertaa en saanut kuulla yhtäkään juonipaljastusta, joten katsominen oli paljon mukavampaa. On paljon hauskempaa odottaa jännityksellä, mitä tulee tapahtumaan, kuin tietää jo alusta lähtien että henkilö se-ja-se tulee kuolemaan jaksossa se-ja-se. En oikeastaan edes yrittänyt erityisemmin vältellä sarjaan liittyviä nettisivuja, videoita tai kuvia, mutta pyysin ystäviäni olemaan kertomatta minulle mitään merkittävää, ja onnistuin täydellisesti kiertämään kaikki spoilerit. Olen tästä erittäin ylpeä ja iloinen. Viimeisten neljän jakson aikana, jotka katsoin maratonina perjantain ja lauantain välisenä yönä, olin parin sydänkohtauksen ja useamman hermoromahduksen partaalla, pelätessäni mitä tulee tapahtumaan. Jokaisen jakson jälkeen koitin arvata, mitä on vuorossa seuraavana, mutta kertaakaan en osunut oikeaan. Sarjan juoni eteni hyvin ennalta-arvaamattomalla tavalla, mikä on hyvä piirre kiinnostavassa tarinassa.

Vihoviimeinen jakso jätti minut sanattomaksi ja hetken aikaa jopa ahdistuneeksi. En osaa päättää, oliko loppuratkaisu mielestäni enemmän onnellinen vai onneton. Lopetus jätti ilmoille liikaa polttavia kysymyksiä, joihin saisi ratkaisun ainoastaan uudella tuotantokaudella. Mitä ei hyvin todennäköisesti ole tulossa.


Spoilerivaroitus!:
Lopussa Walterin bisnekset olivat paljastuneet, ja hän oli maanlaajuisesti etsitty rikollinen, Hank oli kuollut jo muutamaa jaksoa aiemmin yrittäessään pidättää lankoaan. Jesse oli joutunut vangiksi Walterin aiempien yhteistyökumppaneiden, Hankin murhanneiden hillbillyjen luokse, jossa hänet pakotettiin kokkaamaan heille metamfetamiinia. Viimeisenä tekonaan Walter palasi kaupunkiin, jätti omaisuutensa perhetuttaviensa huostaan annettavaksi lapsilleen, ja lähti kostoretkelle Jessen vangitsijoiden luokse. Verisen ampumavälikohtauksen jälkeen Jesse otti auton ja pakeni paikalta, Walter jäi makaamaan maahan vertavuotana poliisisireenien lähestyessä kaukaisuudesta.

On hyvin todennäköistä, että Walt todellakin kuoli, mutta olemassa oleva pieni mahdollisuus, että hänet ehdittiin pelastaa, häiritsee mieltäni. Mutta mitä hänen perheelleen kävi, saivatko hänen lapsensa miljoonien arvoisen omaisuuden, ja mitä uutisissa kerrottiin kaiken tämän jälkeen? Mihin Jesse päätyi ja miten hänen elämänsä jatkui? Saul Goodman, joka oli paennut kaupungista, missä hän oli nyt? Niin moni asia jätettiin auki, mikä saa minut toivomaan uutta tuotantokautta, elokuvaa, tai edes jonkinlaista tarinan lopullisesti sulkevaa selitystä.

Loppuratkaisu oli turhauttavuudestaan huolimatta todella nerokas ja traaginen. Ehkä tarkoituksena olikin jättää katsoja epätietoisuuden valtaan. Kaikin puolin Breaking Bad oli uskomattoman hyvä sarja, ja sen katsominen näin lyhyessä ajassa on ollut todella hieno kokemus. Viimeisimmät viikot olen voinut elää sarjan mukana, uppoutua sen kiehtovaan maailmaan, ja nyt kun seikkailu on ohi, en tiedä miten reagoisin. Taidan aloittaa seuraavaksi Better Call Saulin. Se ei ole sama asia, mutta toivon mukaan tuo hieman lohdutusta vieroitusoireisiini. Ehdin jo menneellä viikolla ostaa toisen, kolmannen ja neljännen tuotantokauden BrBa-dvd-boksit, ja kunhan saan ensimmäisen ja viidennen käsiini, voin aloittaa uudelleen ensimmäisestä jaksosta.

En kai voi sanoa muuta, mutta jos et ole vielä nähnyt tätä sarjaa, katso se pian. Et tule pettymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti