perjantai 24. huhtikuuta 2015

The Avengers: Age of UltronThe Avengers: Age of Ultron ilmestyi leffateattereihin täällä Suomessa keskiviikko-iltana. Olin odottanut tätä elokuvaa erittäin kauan, ykkösosan ilmestymisestä vuonna 2012 lähtien, joten tietenkin minun oli päästävä näkemään se ensi-iltaan. Mukaani lähtivät ystäväni Arttu ja Eetu, ja saimme paikat aition ensimmäisestä rivistä.

Yksi lukuisista syistä, miksi pidän Avengers-elokuvista (mukaanlukien Iron Man, Thor ja Captain America -sarjat) on uskomattoman lahjakas ja korkeatasoinen näyttelijäkaarti, johon kuuluu jopa muutamia suosikkinäyttelijöistäni. Age of Ultron toi mukanaan entistä useampia suuria nimiä, kuten Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, sekä LOTR-trilogian Klonkkunakin tunnettu Andy Serkis. Uudet kiinnostavat hahmot tekivät AoUsta edeltäjäänsä paremman elokuvan, sen lisäksi että tällä kertaa pelkän toiminnan sijaan hahmoihin syvennyttiin ja heidät saatiin näyttämään "tavallisemmilta", sellaisilta joihin on helpompi samaistua. Joidenkin hahmojen välille luotiin suhteita, joistakin tuotiin esille heikkouksia. Erityisesti pidin siitä miten eräs, liian vähän huomiota aiemmin saanut hahmo nousi hyvin esille tässä elokuvassa. Mutta tästä kerron kohta lisää.

 Tässä elokuvassa sankaritiimi joutui vastakkain Ultronin (ääninäyttelijänä James Spader), itsetietoisen ja julman tekoälyn kanssa, joka oli päättänyt tuhota avengersit. Alkujaan Ultron oli Tony Starkin (aka Iron Manin) yritys luoda maailmanrauhan takaava turva. Arvattavissa oli, että suunnitelma ei mene täydellisesti, ja Tonyn luomus kääntyi häntä, ja muita hyviksiä vastaan. Toisin sanoen Tony sotki asiat pahemmin kuin koskaan, ja koko ryhmä joutui siivoamaan jälkiä.

Elokuva alkoi vauhdikkaalla taistelukohtauksella, kun ryhmä yritti saada käsiinsä HYDRAn hallussa olevaa valtikkaa, jota Loki käytti aseenaan ensimmäisessä Avengers-elokuvassa. Taistelu käytiin Itä-Euroopassa sijaitsevassa kuvitteellisessa Sokoviassa, jonne iso osa elokuvan kohtauksista sijoittui. Pahisten puolella taistelevat uudet hahmot, Maximoffin kaksoset Wanda ja Pietro (Olsen ja Taylor-Johnson) pääsivät vauhtiin heti ensimmäisten minuuttien aikana, ja tekivät vaikutuksen yliluonnollisilla voimillaan niin katsojiin kuin avengerseihin.

Elokuva jatkui kevyemmissä tunnelmissa, kun sankarit olivat päässeet takaisin kotiin ja leffan rennoimmassa kohtauksessa juhlivat Tonyn pilvenpiirtäjässä. Muilta salassa Tony, Brucen (aka Hulkin) avustuksella oli saanut alulle Ultronin, voimakkaan tekoälyn, joka juhlien aikana heräsi henkiin, laittoi Jarvisille jauhot suuhun ja hankki itselleen robotti-vartalon. Juhlat saivat ikävän käänteen, kun Ultron ilmestyi paikalle, esitti uhkauksensa tuhota heidät kaikki, ja häipyi Sokoviaan, värväämään Maximoffin sisaruksia tiimiinsä. 

Liian tarkasti en juonta ala kertomaan, mutta lopun elokuvaa Ultron, joka käsittää maailmanrauhan tarkoittavan maapallon tuhoamista, yritetään pysäyttää. Tehtävä ei tietenkään ole helppo, ja sankarit saavat siipeensä useamman kerran. Välillä he joutuvat vetäytymään taistelussa, ja toimintakohtauksien välissä keskitytään ihmissuhteiden rakentamiseen ja hahmojen persoonallisuuksien rakentamiseen. Lopputaistelun lähestyessä Maximoffin kaksoset huomaavat taistelevansa väärällä puolella, ja liittyvät hyvisten tiimiin. Henkeäsalpaava viimeinen taistelu käydään Sokoviassa, ja edellisenä ensimmäiseen Avengers-elokuvaan verrattuna meno oli selkeästi raaempaa. Mutta kuten arvata saattaa, lopulta kaikki päättyi suurimmilta osin hyvin. Elokuvan lopussa hahmojen tiet lähtivät eri suuntiin, mutta odotettavaa seuraavaan elokuvaan jätettiin toden teolla, sillä lopussa vihjattiin, että avengerien ryhmä kasvaa useammalla jäsenellä, ja tulevaisuudessa sankareita on paljon suurempi joukkio.

Spoilereita edessä!:

Elokuvassa oli tällä kertaa mukana ennätysmäärä sarjasta tuttuja hahmoja. Muunmuassa CA:The Winter Soldier-elokuvassa esiintynyt Sam Wilson (aka Falcon) ja Iron Manien James Rhodes (aka War Machine) saivat yllättävän paljon ruututilaa. Nick Fury ei ollut esillä yhtä paljon kuin ennen.

Myös Thorin asgardilainen tuttava Heimdall esiintyi kohtauksessa, samoin Steven (aka Captain American) entinen sydänkäpy Peggy Carter. Nämä olivat kohtauksia, joissa mielenhallintaa taitava Wanda (aka Scarlet Witch) sai vihollisensa näkemään harhoja epätodellisista, epämiellyttävistä tilanteista. Jokaisen avengerin henkilökohtainen tarina/maailma on täysin omanlainensa ja kiehtova, joten oli mielestäni hyvä idea tuoda kaikkia niitä esille tarpeeksi, mutta ei liikaa. Koska kyseessä oli muistoja/ajatuksia hahmoille (esimerkiksi juuri Thor ja Steve) tärkeistä paikoista ja ihmisistä, ihmettelen tätä suurta epäkohtaa, miksi kaksi lempihahmoani koko sarjasta, Loki ja Bucky Barnes, eivät esiintyneet harhoissa. Molemmat ovat tärkeitä hahmoja tarinoissaan, ja merkittäviä Captain American ja Thorin elämässä, joten miksi he eivät ilmestyneet kohtauksiin. Olisi ollut upeaa, jos nuo kaksi olisi saatu mukaan Age of Ultroniin.

Kuten kaikissa Marvel Cinematic Universen elokuvissa, tässä myös oli rutkasti huumoria. Elokuvan antagonistiksi Ultron oli yllättävänkin hauska ja rento - mutta mitä muuta voi olettaa, sillä kyseessä on Tonyn luoma tietoisuus. Ultron muistutti luonteeltaan monin tavoin luojaansa, mutta häneltä puuttui Tonyn empatiakyky ja inhimillisyys. Leffan suurimmaksi inside-vitsiksi päätyi kuitenkin Thorin mjölnir-vasara, ja kuka on tarpeeksi arvoinen sen nostamiseen. Thorin lisäksi ainoa, joka siihen pystyi, oli uusi hahmo Vision - ikäänkuin aiemmista elokuvista tuttu Jarvis ihmismuodossa. Suosittelen katsomaan elokuvan jos haluaa selvityksen tälle juonenkäänteelle, en keksi sopivia sanoja selittämään sitä. Joka tapauksessa Jarvisin ääninäyttelijä Paul Bettany sai viimein kasvonsa mukaan elokuvaruudulle.Myös romanssinsiementä alkoi muodostua kahden avengerin välille. Natashan (aka Black Widow) ja Brucen välit olivat lämmenneet huomattavasti sitten viime elokuvan, mutta vielä he eivät edenneet taistelun keskellä vaihdettua suudelmaa pidemmälle. Elokuvan alussa tämän parituksen huomattuani olin ensin hyvin hämilläni, sillä monien muiden fanien tavoin olen uskotellut itselleni että Natasha ja Clint (aka Hawkeye) kuuluvat yhteen. Elokuvantekijät olivat suunnitelleet tämän viimeisen päälle, sillä suurena juonipaljastuksena meille selvisi, että Clintillä on salassa pidetty perhe, vaimo ja lapsia, joista vain Natasha oli tiennyt. Minulla kesti hetken aikaa tottua ajatukseen, mutta olen äärimmäisen tyytyväinen siihen, miten Clint sai viimein ansaitsemaansa huomiota, ja häneen keskityttiin enemmän kuin osaan toisista. Aiemmissa sarjan elokuvissa tämä hahmo on esiintynyt säälittävän vähän verrattuna kumppaneihinsa.
Puolessa matkaa elokuvaa katsoessamme sain päähäni ikävän idean, mikä valitettavasti osoittautui todeksi: lopputaistelun tiimellyksessä Pietro (aka Quicksilver) sai surmansa, pelastaessaan Clintiä, joka oli pelastamassa tuntematonta pientä lasta. Hahmon kuolema oli hyvin arvattavissa sillä A) elokuvan tunnelma oli tällä kertaa niin paljon synkempi ja vakavampi, joten olisi ollut ihme, jos kukaan ei olisi kuollut, B) kaksoset päättivät kääntyä Ultronia vastaan, mikä tarkottaisi että heistä tulisi avengerseja, C) jos elokuvassa esitellään toistensa puolia pitävät, toistensa puolesta taistelevat orpo-sisarukset, on mahdotonta että se päättyy hyvin, D) kesken taistelua Pietro ja Wanda kävivät hyvin koskettavan keskustelun, jossa he lupasivat löytää toisensa myöhemmin, sekä E) Clint heitti hetkeä aiemmin ilmoille sopimattoman vitsin Pietron tappamisesta. Aavistukseni osui siis oikeaan, vaikka kädet ristissä toivoin päinvastaista. Lisäksi että Taylor-Johnson on yksi tämän hetken suosikkinäyttelijöitäni, niin myös hänen hahmonsa oli hyvin mielenkiintoinen, jota olisin halunnut nähdä jatkossakin. Toisaalta näissä elokuvissa on ennenkin tuotu takaisin hahmoja, joiden piti olla kuolleita, joten elättelen toivoa vielä muutaman vuoden. 

Age of Ultronin lopusta voimme päätellä sen verran, että seuraavassa osassa (The Avengers: Infinity War part 1 vuonna 2018) tiimiin liittyy uusia supersankareita, Scarlet Witch, Vision, Falcon ja War Machine. Suurin osa päähenkilöistä lähti omille teilleen, ja kulkevat niitä tulevissa Captain American ja Thorin kolmososissa (joita odotan enemmän kuin malttamattomana), ja palaavat yhteen seuraavan kerran kolmen vuoden päästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti