maanantai 23. helmikuuta 2015

Oscar-gaala 2015 - The 87th Academy Awards


Viime yönä televisiossa näytettiin suorana Hollywoodissa järjestetty Oscar-gaala, järjestyksessään 87., jossa palkittiin vuoden 2014 parhaita elokuvia. Kuten aina, maamme elokuvateattereihin kaikki ilmestyy niin myöhään, ettei suurin osa gaalassa esillä olevista leffoista ehdi saavuttaa suomalaisia katsojia ajoissa - ellemme tee niinkuin minä tänä vuonna, ja kaiva elokuvia netistä. Gaalan seuraaminen on aiempina vuosina ollut hieman turhauttavaa, jos ei ole ollut aavistustakaan, millaisista filmeistä on kyse. Viime torstaina siis etsin netistä ne elokuvat, jotka olivat ehdolla tärkeimpiin palkintoihin, ja jotka kuulostivat kiinnostaville.

Muutaman päivän ajan ennen sunnuntai-iltaa vietin näiden elokuvien parissa. Ehdin katsoa parhaaksi elokuvaksi ehdolla olevat Whiplash, The Imitation Game, American Sniper, Theory of Everything, Birdman, Boyhood, sekä näyttelijöiden roolisuorituksista ehdolle päässeet Gone Girl ja Foxcatcher. Parhaaksi elokuvaksi ehdolla olevan The Grand Budapest Hotelin olin sattumalta katsonut jo aiemmin, joten kyseisen kategorian elokuvista ainoa, jota en ehtinyt nähdä, oli Selma.

Miten erilaisia ja kaikki omalla tavallaan kiinnostavia tuotoksia elokuva-akatemia olikaan valinnut tämän vuoden Oscareihin. Parhaan elokuvan ehdokkaista suosikjeihini päätyivät Whiplash, Birdman ja Theory of Everything, ja viimeisenä mainitun miespääosan roolisuoritus jätti minun sanattomaksi. Odotin gaalaa innolla.


Gaalan tyyli tänä vuonna oli rento ja rauhallinen, hyvin tavanomainen viime vuoteen verrattuna (kaikki varmasti muistavat Ellenin pizzatilauksen ja Twitterin räjäyttäneen ryhmäselfien). Illan juontajana toimi Neil Patrick Harris, joka suoriutui tehtävästään kunnialla, aloittaen shown mahtavalla lauluesityksellä, johon yhtyivät näyttelijät Anna Kendrick ja Jack Black. NPH laukoi illan aikana useita vitsejä ja kommentteja, esimerkiksi ivaillen faktalle, että tämän vuoden roolisuorituspalkinnon ehdokkaat olivat kaikki valkoihoisia. Puolessavälissä iltaa hän ilmestyi lavalle pelkissä alusvaatteissa, imitoiden erästä Birdman-elokuvan kohtausta. Gaalan lopussa hän paljasti yleisölle omat "Oscar-ennustuksensa", joita oli pidetty illan ajan salkussa, ja esillä läpinäkyvässä laatikossa. Ilmeisesti mies ei ollut pelkästään arvannut oikein voittajia, mutta osannut myös kertoa hyvinkin yksityiskohtaisesti illan tapahtumia ja voittajien kiitospuheita. Todellinen taikatemppu! Huolimatta siitä, että NPHia selkeästi jännitti isännän tehtävät, hän onnistui hienosti, ja gaala oli kaikin puolin viihdyttävä. Elokuvista ja niiden palkitsemisesta Oscareissa ensisijaisesti on kyse, joten olisihan se turhaa järjestää mitään karnevaalia.

Palkinnot jakautuivat tänä vuonna hyvinkin tasaisesti, eikä ylivoimaista, pystejä kahmivaa akatemian suosikkia ollut. Kaikki paljon esillä olleet elokuvat saivat ainakin yhden palkinnon, ja nyt kun olin nähnyt kyseisiä elokuvia, pystyin muodostamaan omat mielipiteeni. Mielestäni monet palkinnot menivät oikeille leffoille, ja mielessä tekemäni veikkaukset osuivat oikeaan monien kohdalla.


 
 
 


Palkintojenjako kesti aamuun asti, ja jouduin jättämään sen katsomisen kesken lähtiessäni töihin aamuvuoroon (kyllä, olen nykyään töissä!), mutta muutamaa tuntia myöhemmin pääsin kotiin ja sain katsotuksi loput gaalasta nauhalta. Työtunnit menivät jännityksen vallassa, kun ystäväni lähetti lukuisia viestejä kuten "tuo palkinto meni ihan oikealle tyypille!" ja "nyt meni väärin!".

Eniten palkintoja kahmivat The Grand Budapest Hotel ja Birdman, molemmat neljä Oscaria. Whiplash sai kolme, ja yhden pokaalin saivat muunmuassa American Sniper, The Imitation Game, Boyhood ja Theory of Everything. Voitokkain illan elokuvista oli Birdman, joka voitti Oscarit parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja kuvauksesta. Grand Budapestin palkinnot kallistuivat visuaalisuuden suuntaan, lavastukseen, puvustukseen ja maskeeraukseen, sekä elokuvan musiikkiin, jonka oli säveltänyt Alexandre Desplat. Parhaat pääosanäyttelijät olivat Theory of Everything-elokuvan Eddie Redmayne ja Julianne Moore elokuvasta Still Alice. Sivurooleistaan palkittiin JK Simmons (Whiplash) sekä Patricia Arquette (Boyhood).

Toisinkuin osa tutuistani, olin tyytyväinen Birdmanin valintaan parhaaksi elokuvaksi. Elokuva oli hieman erikoinen, mutta hienosti ja kiinnostavalla tavalla kuvattu, ja upeat näyttelijät tekivät roolihahmoista ja itse juonesta hyvin koukuttavan. Tämä on ehkä ensimmäinen kerta koskaan, kun parhaaksi elokuvaksi valitaan minun suosikkini. Muutenkin palkinnot tuntuivat menevän juuri oikeille elokuville ja elokuvantekijöille. Ainoat pettymykset olivat naispää- ja sivuosien voittajat. Olisin suonut parhaan naispääosan palkinnon Rosamund Pikelle. Gone Girl oli upea elokuva ja näyttelijätär roolissaan uskomaton. Toisaalta en ole vielä nähnyt Still Alicea, joten en sano enempää.


parhaan elokuvan ehdolla olleet filmit.


Gaalan aikana koettiin monia koskettavia hetkiä ja kauniita puheita. Vakaviakin aiheita nostettiin esille muutamaan otteeseen. Martin Luther Kingistä kertova elokuva Selma ja parhaan kappaleen voittanut 'Glory' saivat paikan päällä olleet ihmiset kyyneliin. Tasa-arvokeskustelua käytiin myös kun Patricia Arquette kiitospuheessaan toi esille naisten oikeudet, mikä sai eturivissä istuneen Meryl Streepin tuulettamaan villisti. JK Simmons käytti puheenvuoronsa perheestä puhumiseen ja kehoitti jokaista soittamaan vanhemmilleen.

Stephen Hawkingin roolia näytelleen Eddie Redmaynen reaktio hänen voittaessaan parhaan miespääosan palkinnon oli yllättynyt ja ikionnellinen. Nuoren miehen riemua oli ihanaa seurata, etenkin kun palkinto oli täysin ja ehdottomasti ansaittu. Uskallan tunnustaa, etten aiemmin välittänyt kyseisestä näyttelijästä paljoakaan, mutta roolisuoritus Theory of Everything-elokuvassa sai sydämeni sulamaan.

Kaikista illan hetkistä ja kiitospuheista tunteikkain oli The Imitation Gamen käsikirjoittajan Graham Mooren, joka päätti avautua menneisyydestään paikalla olevien juhlijoiden, ja miljoonien televisiokatsojien edessä.

When I was 16 years old, I tried to kill myself because I felt weird and I felt different and I felt like I did not belong – and now I’m standing here. So I would like for this moment to be for that kid out there who feels like she’s weird or she’s different or she doesn’t fit in anywhere. Yes, you do. I promise you do. Stay weird, stay different, and then when it’s your turn and you are standing on this stage, please pass the same message to the next person who comes along.” 
- Graham Moore


Eipä minulla oikeastaan olekaan enempää sanottavaa. Gaala oli hillitty ja hieno, esitykset ja puheet viihdyttäviä, ja NPH suloinen gaalaisäntä. Ensi vuotta odotellessa, katsokaamme paljon elokuvia ja toivotaan että ensi vuoden ehdokaslista on yhtä monipuolinen ja kiinnostava kuin tällä kertaa! 


 

"And the Oscar goes to..."


Best Actor in a Leading Role
Eddie Redmayne
The Theory of Everything 

Best Actress in a Leading Role
Julianne Moore
Still Alice

Best Actor in a Supporting Role
J. K. Simmons
Whiplash

Best Actress in a Supporting Role
Patricia Arquette
Boyhood


Best  Picture
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) 
Alejandro González Iñárritu, John Lesher, and James W. Skotchdopole

Best Directing
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Alejandro González Iñárritu

Best Original Screenplay
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. and Armando Bo

Best Adapted Screenplay
The Imitation Game
Graham Moore
  

Best Cinematography
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Emmanuel Lubezki

Best Film Editing
Whiplash
Tom Cross

Best Visual Effects
Interstellar 
Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter and Scott Fisher

Best Sound Editing 
American Sniper
Alan Robert Murray and Bub Asman

Best Sound Mixing 
Whiplash
Craig Mann, Ben Wilkins and Thomas Curley


Best Production Design
The Grand Budapest Hotel
Adam Stockhausen (Production Design) and Anna Pinnock (Set Decoration)

Best Costume Design  
The Grand Budapest Hotel 
Milena Canonero

Best Makeup & Hairstyling
The Grand Budapest Hotel 
Frances Hannon and Mark Coulier


Best Original Score
The Grand Budapest Hotel 
Alexandre Desplat

Best Original Song
"Glory" from Selma
Music and Lyrics by John Legend and Common


Best Animated Feature Film
Big Hero 6 
Don Hall, Chris Williams and Roy Conli

Best Animated Short Film  
Feast
Patrick Osborne and Kristina Reed

Best Live Action Short Film 
The Phone Call
Mat Kirkby and James Lucas

Best Documentary Feature
Citizenfour
Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy and Dirk Wilutsky

Best Documentary Short Subject 
Crisis Hotline: Veterans Press 1
Ellen Goosenberg Kent and Dana Perry 

Best Foreign Language Film
Ida
Paweł Pawlikowski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti