maanantai 3. maaliskuuta 2014

Oscar-gaala 2014


Tämän vuoden Oscar-gaala, järjestyksessään jo kahdeksaskymmeneskuudes, oli aiempiin vuosiin verrattuna aika lailla erilainen, sillä tänä vuonna osa palkintoehdokkaista aiheutti puhetta, myös suomalaisten keskuudessa. Yksi miespääosapalkinnon mahdollinen voittaja sai ihmiset netissä suunniltaan.

Viime yönä järjestetyn gaalan juontajana toimi Ellen DeGeneres, jonka onnistui viihdyttämään sekä paikalla ollutta juhlaväkeä että kotikatsojia. Nyt juontajan rooli tuntui ainakin minun mielestän hieman "pienemmältä" kuin kahtena aiempana vuonna, ja gaalan hienostuneisuus ja glamour näyttivät vähentyneen Ellenin tarttuessa ohjaksiin. Tämä ei ole kuitenkaan huono asia, sillä rentoa, pelleilyä ja hauskanpitoa on viihdyttävää katsoa. 

Koko illan, voisi sanoa jopa kohokohta, ja jälkikäteen puhutuin hetki oli, ei suinkaan yhdenkään palkinnon jakaminen tai kiitospuhe, Twitteriin julkaistu ryhmäselfie, jonka Ellen ja moni ykkösluokan näyttelijä spontaanisti ottivat kesken illan. Kuvasta puhuttiin tämän aamun uutisissa enemmän kuin palkintojen voittajista ja ehdokkaista yhteensä, joten se todella jäi kaikkien mieleen. Lisäksi ryhmäportretti on samaan aikaan äärimmäisen koominen ja hieman hellyyttävä. Kuva ei ollut ainoa, joita julkkikset illan aikana ottivat, ja Ellenin lisäksi muutkin tähdet päivittivät sosiaalisia medioita illan mittaan. Ryhmäkuvia ja Twitter-päivityksiäkin mielenkiintoisempi käänne oli, kun Ellen tilasi paikalle kolme pizzaa ja jakoi paloja ympäriinsä. Tällaista ei olisi voinut kuvitella tapahtuvan vielä kymmenenkään vuotta sitten. Kuitenkin, tämän kaltainen hassuttelu on paljon kiinnostavampaa katsottavaa kuin arvokas ja hillitty käytös.

 
Selfie keräsi Twitterissä lähes 2,5 miljoonaa uudelleentwiittausta ja teki samalla uuden ennätyksen.
Mutta sitten asiaan. Jännittävyyttä tämänvuotiseen gaalaan toi kaksi seikkaa; suomalainen lyhytelokuva "Pitääkö mun kaikki hoitaa?" oli ehdolla parhaaksi lyhytelokuvaksi. Vaikka olikin erittäin oletettavaa, että ehdokkuus jää vain ehdokkuudeksi, on se silti suuri kunnia ja ylpeyden aihe. Toinen, ja suurempi innostuksenaihe oli Leonardo DiCaprion ehdokkuus miespääosan palkintoon, sillä kaikkihan tietävät, miten suosittu puheenaihe ja yleinen vitsi on se, ettei tällä lahjakkaalla näyttelijällä ole vielä ainoatakaan Oscaria. Mielestäni Leo olisi ehdottomasti ansainnut jo palkintonsa, hänen roolisuorituksensa elokuvassa The Wolf of Wall Street oli erinomainen. Toisin kuitenkin kävi ja parhaan miespääosan palkinnon sai ihana Matthew McConaughey elokuvasta Dallas Buyers Club. Itse en ole kyseistä elokuvaa nähnyt vielä, mitä harmittelen nyt suuresti, mutta oletan ja uskon Matthewn ansaitsevan pystinsä. Samasta filmistä lähti palkinto myös miessivuosan ehdokkaalle Jared Letolle. Naispää- ja sivuosien palkinnot menivät Cate Blanchettille (Blue Jasmine) ja Lupita Nyong'olle (12 Years a Slave). 
Paljon ehdokkuuksia saaneista elokuvista olin nähnyt etukäteen vain kaksi - The Wolf of Wall Street ja 12 Years a Slave -, joten minun on hankala vielä sanoa, menivätkö palkinnot mielestäni oikeille henkilöille. Odotan kovasti pääseväni katsomaan - kuten jo mainitsin - Dallas Buyers Clubin, sekä American Hustlen, joka ei, monen yllätykseksi, saanut yhtäkään palkintoa.


Jared Leto sai illan ensimmäisen palkinnon.

Roolisuorituksistaan palkittiin Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o ja Jared Leto.


Eniten voittoja yhteensä keräsi avaruuselokuva Gravity (7 palkintoa), jota en myöskään ole nähnyt, mutta josta olen, ikävä kyllä ennakkoluuloisesti, saanut tylsän elokuvan kuvan. En väitä, etteikö se voisi olla hyvä, eiväthän noin useat ehdokkuudet aivan turhasta ole tulleet. Mielestäni nainen ajelehtimassa avaruudessa on laiha idea, jossa ei pysty olemaan tarpeeksi kiinnostavaa sisältöö. En myöskään pidä siitä, miten lähes joka vuosi eniten tunnustusta saavat elokuvat, jotka ovat hyvin toiminnallisia ja käsittelevät nykypäivän ongelmia ja aiheita (kuten tässä avaruus, muulloin sodat ja Lähi-Idän tilanne, tms.). Näistä aiheista kertovat elokuvat eivät ole automaattisesti huonoja, mutta henkilökohtaisesti pidän paljon enemmän historiasta tai fantasiasta, paljon tunteita herättävästä, sellaisesta joka saa laittaa pohtimaan ja niin sanotusti vie katsojan toiseen maailmaan.

Tänä vuonna parhaan elokuvan palkinto meni juuri oikealle, äskeiseen kuvaukseeni osuvalle filmille, Oscarin voitti 12 Years a Slave. Muut ehdolla olleet elokuvat olivat The Wolf of Wall Street, American Hustle, Dallas Buyers Club, Gravity, Her, Nebraska, Philomena ja Captain Phillips. Aion luultavasti katsoa nämä kaikki myöhemmin, jonka jälkeen osaan vasta sanoa minkä olisin toivonut voittavan.

Suosikkinäyttelijöilleni uskollisena olisin toivonut sivuosan näyttelijöiden palkintoja Jennifer Lawrencelle sekä Bradley Cooperille (American Hustle), tai vaihtoehtoisesti Michael Fassbenderille (12 Years a Slave), joka viimeisimmän roolinsa ansiosta nousi minun nykypäivän näyttelijät -toplistoilleni. Parhaan animaatioelokuvan pystin sai Disney-elokuva Frozen, jonka voitto ei varmasti tullut kenellekään yllätyksenä. The Great Gatsby voitti kaksi palkintoa, puvustuksesta ja lavastuksesta, molemmat hyvin ansaittuja. Kaikista eniten vääryyttä tapahtui erikoistehosteiden palkinnon jaossa, kun palkinnon vei Gravity, ja neljä muuta ehdokasta, Iron Man 3, Star Trek Into Darkness, Hobitti: Smaugin autioittama maa sekä The Lone Ranger, (joista kaikista pidän kovasti) jäivät täysin ilman palkintoa. Olihan Gravityn avaruusefektit varmasti vaikeita tehdä, mutta esimerkiksi Hobitissa oli varmasti käytetty paljon enemmän erilaisia ja monipuolisempia tehosteita.


Parhaan miessivuosan ehdokkaat.


Joseph Gordon-Lewitt ja Emma Watson jakoivat visual effects -palkinnon.

Palkintojen jakamisen välissä oli musiikkiesityksiä, kun parhaan kappaleen ehdokkaita esiteltiin, ja 'In memoriam' -osuudessa muistettiin kaikkia vuoden sisään menehtyneitä elokuvamaailman henkilöitä, muunmuassa ei kauaakaan sitten kuollut Philip Seymour Hoffman, Paul Walker sekä Richard Griffiths. Tänä vuonna tuttuja kasvoja oli useampia kuin ennen.

Olen hieman harmissani ja vihainen itselleni siitä, etten onnistunut katsomaan yhdeksää parhaan elokuvan ehdokasta ennen gaalaa, jotta olisin helpommin voinut vertailla niitä itse. Palkinto meni kuitenkin varmasti hyvään osoitteeseen, samoin kuin lähes kaikki muutkin jaetut Oscarit. Ehkä ensi vuoden Academy Awardsia varten onnistun käymään läpi kaikki ehdokkaat ja olemaan siten paremmin juonessa mukana. 

Jostain käsittämättömästä syystä minulle iskee pieni angsti aina Oscar-gaalan katsottuani (enkä todellakaan ymmärrä miksi, taidan olla liian rakastunut elokuvamaailmaan ja Hollywoodin viehätykseen), joten nyt jään, ensi vuotta ja uusia elokuvia odotellessani, kapuamaan pois melankolian pyörteistä ja kärsimään väsymyksestä, joka painaa päälle noin kahden tunnin yöunien jälkeen.
12 Years a Slave -kokoonpano vastaanottamassa parhaan elokuvan palkintoaan.

Kate Hudson oli myös paikalla jakamassa pari palkintoa - valitettavasti puoliso Matt ei ollut lähtenyt aveciksi.

Tyylilleen uskollisena Jennifer Lawrencen onnistui kompuroida myös tänä vuonna, nyt jo punaisella matolla. OSCARIN VOITTIVAT:


ACTOR - in a Supporting Role:
Jared Leto
Dallas Buyers Club

COSTUME DESIGN:
The Great Gatsby
Catherine Martin

MAKEUP AND HAIRSTYLING:
Dallas Buyers Club
Adruitha Lee & Robin Mathews

SHORT FILM - Animated:
Mr. Hublot
Laurent Witz & Alexandre Espigares

ANIMATED FEATURE FILM:
Frozen
Chris Buck, Jennifer Lee & Peter Del Vecho

VISUAL EFFECTS:
Gravity
Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk & Neil Corbould

SHORT FILM - Live Action:
Helium
Anders Walter & Kim Magnusson 

DOCUMENTARY SHORT SUBJECT:
The Lady in Number 6: Music Saved My Life
Malcolm Clarke & Nicholas Reed

DOCUMENTARY FEATURE:
20 Feet from Stardom
Morgan Neville, Gil Friesen & Caitrin Rogers

FOREIGN LANGUAGE FILM:
The Great Beauty
Italy

SOUND MIXING:
Gravity
Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead & Chris Munro

SOUND EDITING:
Gravity
Glenn Freemantle

ACTRESS - in a Supporting Role:
Lupita Nyong'o
12 Years a Slave

CINEMATOGRAPHY:
Gravity
Emmanuel Lubezki

FILM EDITING:
Gravity
Alfonso Cuarón & Mark Sanger

PRODUCTION DESIGN:
The Great Gatsby
Catherine Martin & Beverley Dunn

MUSIC - Original Score:
Gravity
Steven Price

MUSIC - Original Song:
"Let It Go" from Frozen
Music and Lyric by Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez

WRITING - Adapted Screenplay:
12 Years a Slave
Screenplay by John Ridley

WRITING - Original Screenplay:
Her
Written by Spike Jonze

DIRECTING:
Gravity
Alfonso Cuarón

ACTRESS - in a Leading Role:
Cate Blanchett
Blue Jasmine

ACTOR - in a Leading Role:
Matthew McConaughey
Dallas Buyers Club

BEST PICTURE:
12 Years a Slave
Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve McQueen & Anthony Katagas, Producers

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti