torstai 27. helmikuuta 2014

Lembas - Elvish waybreadTaru sormusten herrasta -trilogiasta tuttu lembas on haltioiden tekemää matkaleipää, jonka pienikin palanen täyttää vatsan pitkäksi aikaa. Leipä säilyy tuoreena pitkiä aikoja ja sitä säilytetään suuren puunlehden sisässä.

Netistä löytyy kymmeniä erilaisia reseptejä lembasin tekoon, joten päätin itsekin kokeilla, olenhan aina elokuvia katsoessani pohtinut, mille tuo herkku mahtaakaan maistua. Kaivoin netistä englanninkielisen reseptin, jota serkkuni oli myös käyttänyt, joten päätin lähteä seuraamaan sitä.

Muille tolkienisteille, jotka eivät ole vielä kokeilleet lembasleipää, ja haluavat sitä maistaa, tässä on käyttämäni ohje:

2½ kuppia vehnäjauhoja (kuppi, eli kahvikuppi, on noin 1,5 desilitraa)
1 ruokalusikallinen leivinjauhetta
1/4 teelusikallista suolaa
1/2 kuppia (=0,75dl) voita (itse käytin sekä sulatettua voita että kasvimargariinia)
1/3 kuppia ruskeaa sokeria
1 teelusikallinen kanelia
1/2 teelusikallista hunajaa
2/3 kuppia kuohukermaa
1/2 teelusikallista vaniljaa (itse käytin aitoa vaniljaa)

Osa mitoista on todella pieniä, joten niiden kanssa on hankala olla tarkkana. En kuitenkaan usko, että sillä on paljon väliä, lipsahtaako hunajaa puolikas vai kokonainen teelusikallinen.

1. Ensimmäisenä sekoitetaan vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään.
2. Seuraavaksi joukkoon lisätään voi, ja seosta vatkataan sähkövatkaimella, kunnes se on hyvin sekoittunut.
3. Sokeri ja kaneli mukaan, ja jälleen sekoitetaan kunnes ainekset ovat sekaisin keskenään.
4. Lisätään hunaja, ja sekoitetaan esimerkiksi haarukalla.
5. Viimeisinä kuohukerma ja vanilja, ja sekoittamista jatketaan kunnes taikina on kiinteää.
6. Leivinpaperille muotoillaan neliönmuotoisia paloja ja veitsellä viilletään palojen pintaan raksi-kuviot, ei kuitenkaan pohjaan asti. Yksi "leipä" on siis pieni ja neliön muotoinen, ja sen pinnalla on raksi-viilto.
7. Paistetaan 220 asteessa noin 12 minuuttia, tai pidempään, kunnes leipä on tasainen värinen ja hieman kullan sävyinen.

Lembasin kuuluu olla kuivaa ja huoneenlämpöistä, joten sen täytyy antaa jäähtyä hyvin ennen syömistä.

Minun versioni lembasista maistui hyvälle, mutta ei kovinkaan erikoiselle tai "satumaiselle". Maku toi mieleen lähinnä pikkuleivät tai kuivakakun. Vanilja ja hunaja eivät maistuneet kovinkaan vahvasti, joten niitä olisi luultavasti kannattanut laittaa enemmän. Lisäksi luulen, että otin leivän pois uunista liian aikaisin, tai en antanut sen jäähtyä tarpeeksi, sillä maistaessani sitä se oli hieman pehmeää, eikä ollenkaan rapeaa ja kuivaa. Täytyy kai malttaa, ja odottaa yön yli, ja kokeilla myöhemmin uudelleen toisenlaisella reseptillä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti