tiistai 17. joulukuuta 2013

Itse tehty piparitaikina

Päätin kokeilla miten minulta onnistuisi kotitekoinen piparitaikina. Neuvoa sain isoäidiltäni, ja jaan sen nyt teidän kanssanne, mikäli joku on kyllästynyt kaupan valmistaikinaan. Oman taikinan tekeminen vie tietysti enemmän aikaa ja tarvikkeet maksavat, mutta lopputulos on valmistaikinasta tehtyjä piparkakkuja parempi, joten voisi sanoa että tämä on vaivan arvoista. Omasta taikinasta valmistetut piparit ovat hyvin pulleita ja pehmoisia. Pipareiden valmistukseen menee yli vuorokausi, joten taikina täytyy tehdä edellisenä päivänä. Ohje tulee tässä:

3 kananmunaa
200 g sokeria
200 g siirappia
100 g voita
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
4 rkl kermaa
3 tl soodaa
550 g vehnäjauhoja


1. Sulata voi (siirapin, kanelin, neilikan ja inkiväärin seassa) kattilassa ja sekoita kunnes seos on tasaista, älä kuitenkaan anna sen kiehua.

2. Sekoita kerma ja sooda keskenään.

3. Vatkaa kananmunat ja sokeri esimerkiksi käsivatkaimella.

4. Kananmunia & sokeria vatkatessasi, lisää muut aineet joukkoon, ensimmäisenä voi-siirappi-mauste-seos.

5. Lisää kerma ja sooda.

6. Viimeisenä vehnäjauhot.

7. Vatkaa kunnes taikina on kiinteää ja hyvin kaikki aineet ovat sekaisin keskenään.

8. Pidä jääkaapissa yön yli.


Seuraavana päivänä kaulitse ja muotoile piparit tavalliseen tapaan (taikina on hyvin kiinteää ja tahmeaa, joten jauhoja voi käyttää runsaasti). Paista pipareita 200 asteessa kolmesta viiteen minuuttia. 

Tällaisesta määrästä taikinaa saa tehtyä useamman kymmentä piparkakkua. Itse tein monia eri kokoisia, ja sain tehdyksi melkein 70 kappaletta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti