perjantai 1. marraskuuta 2013

Kurpitsapiirakka




Eilisen Halloween-aaton kunniaksi leivoin (mummoni kanssa, sillä yksinäni en olisi saanut mitään hyvää aikaiseksi) kurpitsapiirakan. Oikeastaan kaksi, ja syömme ne vasta huomenna ystävieni kanssa järjestämissä Halloween-bileissä. Piirakka on melko työläs tehdä eikä helpoimmasta päästä, ja ajattelin julkaista käyttämäni reseptin tänne blogiini, jos vaikka joku haluaisi kokeilla sitä. Vaikka itse käytin kaikkia ainesosia kaksinkertaisen määrän, laitan tähän ne määrät, joita yhden piirakan teko vaatii.

Taikina:
200g voita
3 dl jauhoja
1 dl sokeria
2 tl kanelia
2 rkl vettä

Täyte:
300g kurpitsaa
2 kananmunaa + 1 keltuainen (3kananmunaa)
1½ dl fariinisokeria
1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
½ tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2 dl kermaa


1. Valmista taikina nyppimällä jauhot, sokeri ja kaneli voin joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi.

2. Levitä valmis taikina halkaisijaltaan noin 20-25 senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen.

3. Laita uuni kuumenemaan 200asteeseen.

4. Kypsennä pilkottuja kurpitsalohkoja höyryttämällä kattilassa noin 25 minuuttia. Valuta kypsistä kurpitsoista neste siivilällä ja soseuta ne (esimerkiksi) sauvasekoittimella.

5. Pistele piirakkapohjaa haarukalla ja esipaista uunin alatasolla 200asteessa noin 10 minuuttia.

6. Valmista täyte vatkaamalla munat ja keltuainen. Lisää sokeri, mausteet, soseutettu kurpitsa ja kerma. Kaada kurpitsaseos vuokaan pohjan päälle ja paista 175asteessa uunin alatasolla 30-40 minuuttia.

7. Anna piirakan hyytyä uunista ottamisen jälkeen.






Kurpitsa itsessään on melko mauton, ja siksi valmis piirakkakin muistuttaa maultaan lähinnä maustekakkua. Siksi voisikin olla hyvä idea syödä sitä esimerkiksi kermavaahdon, vaniljakastikkeen, tai muun vastaavan kanssa.

Ja jos on ostanut kokonaisen kurpitsan, voi hedelmän jäljelle jääneestä kuoresta kaivertaa hienon lyhdyn!

Hyvää Halloween-viikonloppua kaikille! ☺

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti