torstai 31. lokakuuta 2013

Thor: The Dark World

Syksy 2013 on leffafriikeille erittäin antoisaa aikaa. Ensimmäinen kolmesta, loppuvuoden aikana valkokankaille ilmestyvästä, odotetusta elokuvasta on Thor 2: The Dark World, jonka maailmanensi-ilta oli eilen, 30.10. Myös minä innokkaana Avengers-fanina suuntasin paikalliseen elokuvateatteriin katsomaan Marvelin uusinta tuotosta, joka on jatkoa vuoden 2011 elokuvalle Thor, sekä osittain myös viime vuonna ilmestyneelle The Avengersille.

The Dark World oli elokuvana melko samantapainen kuin edeltäjänsä, oikeastaan samantapainen kuin mikä tahansa supersankarielokuva. Näyttäviä taistelukohtauksia ja omituista huumoria, joka kaikessa kliseisyydessään kuitenkin onnistuu naurattamaan. Sekä taistelua että huumoria oli tässä elokuvassa kuitenkin enemmän verrattuna sarjan ensimmäiseen filmiin, sillä enää ei aikaa tuhlaantunut hahmojen niin sanottuun esittelyyn.

Elokuvan hahmot olivat suurinpiirtein samoja, eikä näyttelijänvaihdoksiakaan ollut ainakaan merkittäviässä rooleissa. Muiden muassa Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins ja Stellan Skarsgård jatkoivat jo tutuissa rooleissaan, ja uusia kasvoja olivat lähinnä elokuvan pahikset, mustat haltijat ja heidän johtajansa Malekith (Christopher Eccleston).


Elokuvan juonesta en aio kertoa, sen voi jokainen selvittää itse katsomalla elokuvan teatterissa tai myöhemmin DVDltä tai blu-raylta. Kuten supersankarielokuvissa yleensä, suuri vaara uhkaa joko päähenkilöä itseään tai hänen rakkaitaan, tai jopa koko maailmankaikkeutta, joten sankarin on ryhdyttävä toimeen estääkseen tuho. Tällä kertaa vaarassa on koko universumi, ja sankarimme Thorin sankarillisen suunnitelman vastustajia löytyy jopa kotoa, joten hänen täytyy pyytää apua vankilassa viruvalta veljeltään Lokilta, joka itse oli antagonistin roolissa sekä ensimmäisessä Thor-elokuvassa, että The Avengersissa. Thor saa apua veljeltään, sekä rakastamaltaan ihmiseltä Jane Fosterilta (toisaalta, ilman naista tätä sotkua ei olisi ehkä ollutkaan, joten voisi sanoa että elokuva kertoo siitä miten mies yrittää korjata naisensa aiheuttamia ongelmia), mutta loppupäässä sankari joutuu taistelemaan yksin. Kuten aina, hyvä voittaa taistelun ja rauha palaa maahan, Asgardiin sekä kaikkiin muihin maailmoihin.

Nyt pieni juonipaljastus, josta minun on aivan pakko sanoa muutama sana! Suurinpiirtein puolessa välissä elokuvaa minun (luultavasti kaikkien Thor-fanien) lempihahmoni, Loki, kuolee yllättäen pelastaessaan veljensä hengen. Tilanne tuli yllätyksenä hyvin monelle, ja kun kohtauksen edetessä kävikin ilmi että hahmo on oikeasti kuolemassa, eikä vain haavoittunut, aloin minä lähes panikoida ja itkeä. Hetken aikaa tapahtunutta surettiin jopa elokuvassa, vaikka kyseessä olikin vihattu hahmo (muiden hahmojen kannalta), mutta aivan liian nopeasti tilanteesta mentiin yli ja juonta jatkettiin. Tuo oli ensimmäinen vihje siitä että tässä ei ollut vielä kaikki. Loppuelokuvan ajan minä kirjaimellisesti mökötin omalla paikallani, seurasin suuret taistelukohtaukset tympääntyneenä ja yritin pohtia mielessäni miten tilanteen saisi nyt kääntymään hyväksi. Epäilin aikani että Loki oli tapansa mukaan huijannut kaikkia, sekä veljeään että katsojia, ja olisi nyt matkalla kotiinsa anastamaan valtaa, jota hän on niin pitkään tavoitellut. Elokuvan viimeisen kohtauksen aikana, kun Thor keskusteli isänsä, kuningas Odinin kanssa, ja he mainitsivat Lokin kuoleman, aloin jo luovuttaa teoriani suhteen ja vaipua epätoivoiseen fanimasennukseen. Kuitenkin, kaikki kävi juuri niinkuin olin aavistanut, ja aivan lopussa, Odinin jäädessä yksin valtaistuimelleen, selvisi että hän on Loki, joka oli ottanut isänsä ulkomuodon ja mitä luultavammin lavastanut kuolemansa. Tämä paljastus pelasti koko elokuvan ainakin minun osaltani, ja herätti kysymyksiä, missä oikea Odin on nyt, ja tuleeko Thor 3:ssa Loki johtamaan koko Asgardia?

Elokuva on kaikkien Thor-, The Avengers- ja Marvel-fanien mielestä varmasti loistava ja katsomisen arvoinen, kuten myös minun, mutta jos täytyisi ajatella elokuvaa täysin puolueettomasti, se saisi ehkä vaivaiset kolme tähteä. Ne, jotka eivät ole nähneet ensimmäistä Thoria, eivät luultavasti saa paljoa irti tästä elokuvasta, sillä monet kohtaukset ja tapahtumat ovat selitettävissä vain jos tietää tarinan taustan. Itse kuitenkin kuulun siihen ihmisryhmään joka on ihastunut ja perehtynyt Avengerseihin ja sen hahmoihin, joten minulle tämä elokuva oli katsomisen arvoinen ja hyvä kokemus.

PS. Lyhyen hetken ajan elokuvassa näimme Chris Evansin esittämän Captain American, joka on myös yksi Avengers-jengin sankareista. Tämä pieni kohtaus sai minut toden teolla odottamaan ensi vuonna ilmestyvää Captain America 2: The Winter Soldier -elokuvaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti