lauantai 18. toukokuuta 2013

The Great Gatsby - Kultahattu

The Great Gatsby - Kultahattu on F. Scott Fitzgeraldin klassikkokirja, jonka keskiössä elävät rikkaat ja turhamaiset amerikkalaiset. Kun aiemmin keväällä näin ensimmäistä kertaa elokuvan trailerin, kiinnitti se huomioni samantien ja päätin ensin lukea kirjan, ja elokuvan tullessa teatteriin mennä heti ensi-iltaan. Luin kirjan helmi- ja maaliskuun vaihteessa ja rakastuin siihen välittömästi, ja eilen menin elokuvateatteri Ritziin katsomaan Baz Luhrmanin ohjaaman elokuvan. Traileri, joka koukutti minut, löytyy tästä Youtube-linkistä.
En osaa oikein sanoa mitään erityisen järkevää ja rakentavaa elokuvasta, mutta päätin kuitenkin kirjoittaa lyhyen tekstin ja mielipiteeni filmistä. Elokuvan ohjaaja Baz Luhrman (myös ohjannut Romeo + Julian sekä Moulin Rouge!n), ainakin sen verran mitä minä hänen töitään olen nähnyt, tekee elokuvat omalla, erikoisella, jopa hieman ristiriitaisella tyylillään. Gatsby ei ole poikkeus, ja elokuvan kuvaustapa ja kerronta, hahmot ja oikeastaan lähes kaikki, oli jotenkin vaikeasti selitettävällä tavalla erikoista ja myös hieman omituista. Hahmojen omituisuuden voi tosin perustella sillä, minkä myös kirjaa lukemalla voi huomata - hahmot ovat outoja, turhamaisia, ajattelemattomia ja voisi jopa sanoa että tyhmiä. Tarina sijoittuu 1920-luvulle, New Yorkiin, ökyrikkaiden ihmisten elämään, joten voihan olla että tuohon aikaan varakkaat käyttäytyivät juuri noin, juhlivat prameasti ja tuhlasivat rahaa nautintoihin, eivätkä vaivanneet päätään turhilla ajatuksilla.

Yksi ohjaajan tunnusmerkeistä on se kuinka tarinan tapahtuma-aika on sotkettu nykypäivään ja yhdistelmänä on hieman sekava mutta mielenkiintoinen tyyli. Esimerkiksi elokuvan soundtrack sisältää 2000-luvun musiikkia, joka on kaukana todellisesta 20-luvun musiikkityylistä. Joissakin kappaleissa oli sekoitettu molempia tyylejä, esimerkiksi tämä jazzahtava cover vuoden 2003 laulusta.
Kuten kirjankin, elokuvan kertojana toimi Nick Carraway-niminen nuori mies (Tobey Maguire), joka toimi juonessa vain sivullisena mutta näyttävänä hahmona. Muita isoja hahmoja ovat päähenkilö Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), Daisy ja Tom Buchanan (Carey Mulligan ja Joel Edgerton), Jordan Baker (Elizabeth Bebicki) ja Myrtle Wilson (Isla Fisher). Monet hahmoista olivat elokuvassa hyvinkin paljon erilaisia kuin millaiseksi heidät kirjaa lukiessani kuvittelin. Silti elokuvan hahmot olivat värikkäitä ja mielenkiintoisia, ja rooleihin oli valittu juuri sopivat näyttelijät.

 
 
 
 
 

 
 
Elokuva noudatteli kirjaa hyvin paljon, mutta pieniä eroja oli, joitain kohtia oli pidennetty ja joitain lyhennetty. Osa kohtauksista oli myös selkeämpiä kun ne näki tapahtuvan valkokankaalla, eikä epäselviä seikkoja tarvinnut jättää päättelykyvyn ja mielikuvituksen varaan. Esimerkiksi elokuvan loppupuolella tapahtunut kuolema oli mielestäni selitetty kirjassa hieman löyhästi, niin että lukija joutui itse päättelemään mitä oikein tapahtui. Elokuvassa kohtaus näytettiin suoraan ja selkeästi, eikä epäselvyyttä jäänyt. Se on sitten katsojasta/lukijasta itsestään kiinni, onko parempi näyttää tapahtuma suoraan vai jättää jotakin mielikuvituksen varaan.

Elokuva oli kokonaisuudessaan todella hyvä, hahmot olivat ihania joskin eivät samaistuttavia. Juoni eteni sujuvasti ja selkeästi, eikä tylsistymishetkiä tullut juuri ollenkaan. Ulkoasu, puvut ja maskeeraus sekä lavasteet olivat kauniita ja taustamusiikki oli upeaa. Suosittelen kaikkia elokuvienystäviä katsomaan tämän erikoisen, neljän tähden veroisen elokuvan.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti