keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Academy Awards 2013


Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä valvoin television ääressä, seuraten Oscar-gaalan suoraa lähetystä Hollywoodin Dolby-teatterista. Olen ottanut tämän elokuvabisneksen suurimman juhlan katsomisen suorana jo perinteeksi, jonka kylläkin aloitin vasta kolme vuotta sitten. Joten, vaikka olin aamun sarastaessa jo hyvin unelias, ja vaikka maanantaina työpäivä alkoi jo 9.30, pakotin itseni pitämään silmät auki ja katsomaan televisiota.
Tänä vuonna ehdolla oli paljon elokuvia, joista en ollut kuullutkaan, tai vaikka olin kuullut, en ollut ehtinyt tai ymmärtänyt käydä elokuvateatterissa katsomassa. Muutaman kuitenkin olen jo nähnyt, esimerkiksi Piin elämä, Les Misérables, Django Unchained ja Unelmien pelikirja, joista kaikista oli paljon puhetta ja ehdokkuuksia illan parhaimpiin palkintoihin. Aiemmin sunnuntaipäivänä listasin itselleni ylös ehdokkaat kaikkiin kategorioihin ja pistin muistiin myös muutamia omia voittajasuosikkejani ja keiden uskovan vievän palkinnon - ja muutamaan otteeseen osuinkin oikeaan.

Ennen varsinaista gaalaa televisiosta näytettiin, kuten ennenkin, yli kolmen tunnin ajan punaista mattoa, jossa ylipirteät juontajat ja toinen toistaan hienompia pukujaan esittelevät tähdet vaihtoivat kuulumisia ja arvostelivat toistensa tyyliä. En ollut kovinkaan kiinnostunut puvuista, joten seurasin ohjelmaa vain toisella silmällä. Odotin kovasti että jotkut suosikkinäyttelijöistäni olisivat haastateltavina, mutta juontajat tuntuivat pyörittävän muutamia samoja, pää- ja sivuosiin ehdolla olevia näyttelijöitä jatkuvasti kameran edessä. Esimerkiksi Helena Bonham Carteria ja Tim Burtonia, tai Sacha Baron Cohenia ei näkynyt punaisella matolla kameroiden edessä. Pitkään en jaksanut seurata leveästi hymyilevien juontajien keikistelyä ja loputonta "...one of my favorites tonight..." tai "who are you wearing?", ja Suomen lähetyksen muotikolmikko sai minut ärsyyntyneeksi tietäväisillä kommenteillaan ja arvostelullaan. Lopulta, puoli neljän aikaan aamusta, pääsimme asiaan kun itse lähetys alkoi.


Monilla naisnäyttelijöillä oli hyvin vaaleita ja hempeitä värejä puvuissaan.
Kuvassa Charlize Theron, Jennifer Lawrence ja Zoe Saldana.Miespääosaehdokas Bradley Cooper tuli paikalle äitinsä kanssa.


Tim Burtonia ja Helena Bonham Carteria ei näkynyt paljon kameroiden edessä.Illan isäntäjänä toimi Seth MacFarlane. Show oli viihdyttävä ja välillä huumori vähän liiankin kieroa, ja illan alussa olikin lyhyt sketsi siitä kuinka Seth loukkaisi monia vieraita mauttomilla vitseillään, ja saisi surkeat arvostelut seuraavana päivänä. Musiikkiesityksiä oli tänä vuonna palkintojenjaon lomassa todella paljon, Seth lauloi gaalan alussa muutaman kappaleen, yhden niistä Daniel Radcliffen ja Joseph Gordon-Levittin kanssa. Catherine Zeta-Jones esitti kappaleen 'All That Jazz', elokuvasta Chigaco, joka voitti parhaan elokuvan Oscarin tasan kymmenen vuotta sitten, Les Misérablesin kasti esitti kappaleensa 'One Day More' (ja tajuttuani tämän, vain pari minuuttia ennen esitystä, sekosin onnesta), Jennifer Hudson Dreamgirls-elokuvasta lauloi laulun, jota en ollut ennen kuullut, ja soitettiin siellä jopa kahden 007-elokuvan tunnusmusiikit, Goldfinger ja Skyfall, joista jälkimmäinen voitti samana iltana parhaan laulun palkinnon.

Esitykset ja illan viihdepuoli oli kokonaisuudessaan hyvä, mutta ei yhtä runsas ja monipuolinen vaikka edellisvuoteen verrattuna. Kahtena aiempana vuonna gaala on alkanut videopätkällä jossa illan isäntä tai emäntä saapuu lavalle ”kiertäen ehdolla olevien elokuvien maailmat lävitse”, ja parhaan elokuvan pystistä kilpailevat filmit saivat muutenkin enemmän huomiota, niistä kerrottiin tarkemmin ja näytettiin pidempiä esittelyvideoita. Musiikkipalkintojen ohessa elokuvien soundtrackeja oikeasti soitettiin, eikä vain paria säveltä yhdestä kappaleesta. Lisäksi mahdollisimman moni julkisuudenhenkilö pääsi esille, myös he jotka eivät gaalassa olleet paikalla. Erinäisiä asioita jäi mielestäni uupumaan, mutta kokonaisuudessaan esitykset olivat viihdyttäviä ja katsomisen arvoisia. 


Palkintoja jaettiin 24 ja ehdolla olevia elokuvia oli yhteensä 55. Tänä vuonna ei löytynyt  ylivoimaista voittajaa, joka olisi kerännyt suurimman osan pokaaleista, vaan eniten kappalemäärältään palkintoja sai Piin elämä, joka voitti 4 Oscaria (ja oli ehdolla yhteentoista).  Eniten ehdokkuuksia (12) saanut Lincoln voitti vain 2 palkintoa, Les Misérables voitti 8 ehdokkuudesta 3, ja Argo 3 seitsemästä. Muita useassa kategoriassa ehdolla olleita elokuvia olivat Django Unchained – 5 ehdokkuutta, 2 palkintoa -, Unelmien pelikirja – 8 ehdokkuutta, 1 palkinto. Amour ja Zero Dark Thirty olivat ehdolla viiteen Oscariin mutta voittivat vain yhden kumpikin. Beasts of the Southern Wild, joka oli ehdolla neljään tärkeimmistä palkinnoista, ei voittanut yhtäkään.
Parhaan elokuvan palkinnosta kisasivat 9 filmiä, Django Unchained, Unelmien pelikirja, Piin elämä, Les Misérables, Lincoln, Argo, Zero Dark Thirty, Amour ja Beasts of the Southern Wild. Jokainen niistä esiteltiin illan aikana lyhyesti, kuka sillä hetkellä olikaan puheenvuorossa kertoi elokuvasta lyhyesti ja sitten katsojille näytettiin pätkiä elokuvasta. Olen nähnyt niistä vain neljä ensin mainittua, ja koska pidin jokaisesta, kannatin niitä enemmän kuin viittä muuta. Olin melko varma että Oscarin saa Beasts of the Southern Wild, pienen budjetin elokuva, joka on Obamankin suosiossa. Palkinnon kuitenkin sai Argo, ja vaikka petyin kun yksikään suosikkielokuvistani ei voittanut, uskon että voittaja oli palkintonsa arvoinen.Ted ja Mark Walhberg.


Adele ja Paul Epworth, jotka ovat vastuussa Oscarin voittaneesta Skyfall-kappaleesta.Ang Lee voitti palkinnon parhaasta ohjauksesta.

Ben Affleck kiitti puheessaan kaikkia joilla on ollut mitään osuutta Argo-elokuvan tekemiseen.Mies- ja naissivuosien parhaat palkinnot saivat Christoph Waltz elokuvasta Django Unchained, ja Anne Hathaway Les Misérablesista, ja pääosapalkinnot menivät Daniel Day-Lewisille Lincolnista ja Jennifer Lawrencelle Unelmien pelikirjasta. Olisin toivonut miespääosa-palkintoa Bradley Cooperille, joka toimi Jenniferin vastanäyttelijänä Unelmien pelikirjassa (sillä mies todella olisi ansainnut palkinnon upeasta roolityöstään) mutta muut pystit menivät juuri oikeille henkilöille. Parhaan ohjauksen palkinnon voitti Piin elämän ohjannut Ang Lee, käsikirjoituksen palkinnot menivät Django Unchainediin (alkuperäinen) ja Argoon (sovitettu). Adelen kappale Skyfall voitti parhaan laulun, ja Piin elämä sai 'best original score'-Oscarin. Parhas puvustus myönnettiin Anna Kareninalle ja paras maskeeraus Les Misérablesille. Itävaltalainen Amour, joka oli ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi, voitti ulkomaalaisen elokuvan palkinnon. Tässä on lista kaikista illan voittajista samassa järjestyksessä missä palkinnot jaettiin:


Actor in a Supporting Role:
Christoph Waltz (Django Unchained)

Animated Short Film:
Paperman - John Kahrs

Animated Feature Film:
Urhea - Mark Andrews & Brenda Chapman

Cinematography:
Piin elämä - Claudio Miranda

Visual Effects:
Life of Pi - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer & Donald R. Elliott

Costume Design:
Anna Karenina - Jacqueline Durran 

Makeup and Hairstyle:
Les Misérables - Lisa Westcott & Julie Dartnell

Live Action Short Film:
Curfew - Shawn Christensen

Documentary Short:
Inocente - Sean Fine & Andrea Nix Fine

Documentary Feature:
Searching for Sugar Man - Malik Bendjelloul & Simon Chinn

Foreign Language Film:
Amour (Itävalta)

 
Sound Mixing:
Les Misérables - Andy Nelson, Mark Paterson & Simon Hayes


Sound Editing:
Skyfall - Per Hallberg & Karen Baker Landers
Zero Dark Thirty - Paul N.J. Ottosson

Actress in a Supporting Role:
Anne Hathaway (Les Misérables)

Film Editing:
Argo - William Goldenberg

Production Design:
Lincoln - Rick Carter & Jim Erickson

Music - Original score:
Life of Pi - Mychael Danna

Music - Original song:
Skyfall (Skyfall) - Adele Adkins & Paul Epworth
 
Adapted Screenplay:
Argo - Chris Terrio


Original Screenplay:
Django Unchained - Quentin Tarantino

Directing:
Piin elämä - Ang Lee

Actress in a Leading Role:
Jennifer Lawrence (Unelmien pelikirja)

Actor in a Leading Role:
Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Best Picture:
Argo - Grant Heslov, Ben Affleck & George ClooneyPää- ja sivuosa-Oscareiden voittajat Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway ja Christoph Waltz.


Gaala oli täynnä glamourin loistetta ja upeita näyttelijöitä, ja siltikin jaksan edelleen harmitella kuinka joitakin suosikeistani ei kuvattu lähes ollenkaan, ja osa ei ollut edes paikalla. Palkinnot lähtivät oikeisiin osoitteisiin, ainakin suurin osa. Ensi vuotta ja 86. gaalaa odotellessa aion käydä paljon elokuvissa ja katsoa kaikki mahdolliset vastaan tulevat filmit, siinä toivossa että ehkä ensi vuonna ehdolla olisi paljon elokuvia, jotka minä olen ehtinyt jo nähdä. Gaalan katsominen olisi vieläkin hauskempaa ja tehokkaampaa jos tietäisi tarkalleen mistä on kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti