torstai 20. joulukuuta 2012

Maailmanloppu tulee, oletko valmis?


Monet ovat sitä mieltä että maailmanloppu koittaa huomenna, 21. joulukuuta 2012. Juoru sai alkunsa kun tutkijat löysivät maya-intiaanien kalenterin, joka loppui tuohon huomispäivään. Tämä oli valtaosan mielestä selvä merkki siitä, että mayat ovat ennustaneet maapallon tuhon jo tuhansia vuosia sitten, eikä kenelläkään käynyt mielessä, että ehkä kalenterista loppui tila ja sitä jatkettiin seuraavaan kivitauluun (tai mihin tahansa ne merkintöjään tekivätkään) tai ehkäpä kalenteria väsännyt kirjuri kyllästyi työhönsä ja otti lopputilin. Oikeastaan sain tänään kuulla että on löytynyt toinen maya-kalenteri, joka jatkuu vielä 7000 vuoden päähän. Asiasta ilmoitettiin sopivasti näin maailmanlopun aattona, aivan viime hetkellä jotta ihmiset voisivat panikoida mahdollisimman pitkään. Vai voisiko olla niin että tutkijat keksivät uuden kalenterin omasta päästään, lieventääkseen ihmisten hätää? Kaikki ehtivät jo rauhoittua ja huokaista helpotuksesta, ja huomenna johonkin aikaan kun räjähtää, ehtii joku vain sanomaan "perkeleen huijarit", ja sen jälkeen sillä kuka valehteli ja kenelle, ei ole mitään väliä, koska olemme kaikki kuolleet.

Miksi meidän oikeastaan täytyisi uskoa kaikkeen soopaan mitä kauan sitten eläneet intiaanit meille syöttävät? Tämä voi olla heidän käsityksensä hauskasta pilasta, tai sitten löytynyt "kalenteri" oli aikoinaan heidän kirjallisuuttaan, fiktiivisiä tarinoita. Emmehän me tietää millä keinoilla ihmiset aikojen alussa itseään viihdyttivät. Luoja paratkoon jos joskus tuhansien vuosien päästä tutkijat saavat jostakin käsiinsä Stephenie Meyerin kirjan ja luulevat sen olleen 2000-luvun ihmisille tärkeä elämänopas. He lukevat sitä suurennuslasien lävitse ja yrittävät tulkita merkkejä maailmanlopusta tai uuden ajan alusta. Ajatus kauhistuttaa ja naurattaa samanaikaisesti. Todennäköisin vaihtoehto on kuitenkin että viisaat tutkijamme ovat tulkinneet löydöksensä väärin. Pitäisikö siis uskoa tuomiopäivän olevan ovella, vai onko huomisesta tuleva aivan tavallinen perjantai? Ja jos jotakin suurta tulee tapahtumaan, mitä se on? Mielipiteitä ja teorioita on vähintään yhtä monta kuin asiaa pohtineita.

Itsekin olen pohtinut, että JOS apokalypsi koittaa -en osaa uskoa siihen mutta never say never-, mitä se tarkalleen ottaen on? Räjähtääkö koko planeettamme sekunnissa, imaiseeko avaruudesta saapuva supermassiivinen musta aukko meidät sisäänsä, kenties valtava asteroidi ilmestyy kuin tyhjästä ja iskeytyy satunnaiseen paikkaan maapalloa (veikkaan Pohjois-Amerikkaa, siellähän se kaikki mielenkiintoinen tapahtuu) aloittaen suuren ja tuhoisan tapahtumaketjun. Laskeutuuko Jeesus taivaasta hakemaan uskolliset kristittynsä paratiisiin pilvilinnoihin ja helvetti aukeaa meidän muiden jalkoemme alla? Tästä samaisesta tapahtumasta kertovan elokuvan 2012 tyyliin kaupunkien ja vuoristojen sortuminen ja vedenpaisumus olisivat melko hieno näky, vielä mielenkiintoisempi olisi zombiepidemia (tästä vaihtoehdosta keskustelin aiemmin ystäväni kanssa, ja keskustelu oli erittäin antoisa). Tai miten olisi ns. "uusi aika", eli kukaan ei kuolisi eikä mitään tuhoutuisi mutta osa ihmiskunnasta saisi erilaisia voimia ja kykyjä, mm. telepatiaa ja lentokykyä (Heroes-televisiosarjaa katsoneet tietävät mitä tarkoitan). Tämä voisikin olla hulppeaa, mutta minun tuurini tietäen saisin itselleni jonkin maailmankaikkeuden turhimman/typerimmän/noloimman kyvyn, tai sitten en ollenkaan.
Toinen asia, joka on kaivanut mieltäni, on mihin aikaan tämän tuhon on tarkoitus tapahtua? Tokihan se voi kestää pidemmän aikaa ja antaa meille ainutkertaisen mahdollisuuden nauttia luonnonkatastrofishowspektaakkelista suoraan ikkunasta takapihalle katsomalla, mutta mihin kellonaikaan tämän pitäisi tarkalleen ottaen alkaa? Mietin tätä lähinnä siksi, että facebook-riippuvaisena haluan ehtiä päivittämään tilani ennen kuolemaani ja toivottaa kaikille hyvää lopun alkua ja taivaallista tuomiopäivää. Jotkut sanovat maailmanlopun koittavan klo 00.00. Hämmentävä vastaus, tarkoitetaanko tällä torstai-perjantai-yötä vai perjantai-lauantai? - Miten olisi illalla 21.12? Se sopisi päivämääränkin kanssa yhteen oikein nätisti. - Toisten mielestä loppu koittaa kello 11.11, näin ainakin ystäväni minulle kertoi, mutta koska olen erittäin tarkka kaiken merkityksettömän tiedon kanssa, haluan seuraavaksi tietää, kello 11.11 mitä aikaa? Ja millä aikavyöhykkeellä, jos oletamme ettei tuho kestä koko vuorokautta, alkaen Aasian itärannikolta ja liikkuen tasaisella vauhdilla lännen suuntaan, niin että jokainen maa ja kaupunki romahtaa tarkalleen 11 yli yksitoista aamulla, paikallista aikaa. Tämä aiheuttaisi sen että suuret väkijoukot ryntäisivät pikaisesti mahdollimman lähteen, ja pian Havaiji olisi tupaten täynnä. Paskempi juttu eurooppalaisille ja afrikkalaisille kun on meri välissä. Jollet omista omaa lentokonetta, jäät jumiin omaan pieneen kotiisi kuin kärpänen ikkunan väliin. Oikeastaan ajatus tällaisesta vaiheittan tapahtuvasta tuhosta on mielenkiintoinen ja melkeinpä kaunis. Ihmiset voisivat seurata planeettansa tuhoutumista televisiosta kuin jännitävintäkin urheilukisaa. Tietäen kuolevansa vain tuntien kuluttua, ihmiset voisivat käyttää viime hetkensä miten parhaaksi näkevät. Minä itse, ihan oikeasti, joisin vahvan humalan ja alkaisin soitella tärkeille ihmisille, joiden kanssa en ole pitänyt tarpeeksi yhteyttä. Miten sinä käyttäisit viimeiset hetkesi jos tietäisit lopun olevan käsillä?
Vaikka maailmanloppuja on ennustettu lähes joka toiselle kuukaudelle, jostain syystä tämä on saanut enemmän huomiota kuin muut. Aiheesta on tehty elokuvakin, asiasta on puhuttu niin mediassa kuin yksittäisten ihmisten kesken, Facebookista voi löytää useita tapahtumia (esimerkkeinä "Listen to Apocalypse Please 12/21/12" ja "Tarjoan kaljat 22.12.2012 jos maailmanloppu tulee 21.12.2012", joihin kumpaankin olen osallistunut) ja asiasta on muutenkin tehty valtava, julkinen vitsi. Osa ihmisistä on aivan oikeasti peloissaan, jotkut ovat jopa myyneet omaisuutensa ja ostaneet selviytymispaketteja, kyhjöttävät kellarin pommisuojassa odottamassa suurta pamausta. Itsekin saattaisin ottaa asian hieman vakavammin jos sitä vastaan ei olisi jo löydetty todisteita, ja jos siitä ei olisi tehty näin naurunalaiseksi. Joskushan maapalloltakin loppuu elämä, sitä ei ole kiistäminen, mutta on hyvin epätodennäköistä että se tapahtuisi huomenna. Kepein mielin ja hymyssäsuin käyn siis tänään nukkumaan ja herään (todella toivon että herään) aamulla uuteen päivään. Jos maailma tuhoutuisi nyt, se ei voisi tulla huonompaan aikaan, sillä minulla on paljon mukavia suunnitelma tulevalle loppuvuodella ja kokonaiselle seuraavallekin. Tänään tililleni rapsahti viimeisin palkka ja huomenna illalla menen ravintolaan äitini kanssa, ja sen jälkeen Bar n Night Vaakunaan juhlimaan raskasta joulua kaveriporukalla. Jos maailmanloppu koittaa huomenna, toivon että se tapahtuu päivän vaihtuessa lauantaiksi. Se vasta olisikin hauskaa juhlia viimeiset hetkensä yökerhossa muiden bilettäjien kanssa, ja puoliltaöin laskea sekunteja "5... 4... 3... 2... 1... HYVÄÄ MAAILMANLOPPUA!". Melkein kuin uutenavuotena.

Huomista odotellessa, jokaiselle voimia ja jaksamista viimeiselle matkalle, pitäkäähän huoli läheisistänne... Mikäli ei, nähdään myöhemmin!

"And this is the end, the end
This is the end
Of the World"

2 kommenttia:

 1. mun on ny pakko olla tyhmä negatiivinen lukija mutta mun on pakko avautua että tää musta tausta ja valkoinen teksti ei toimi mun silmille - tulee kauhea päänsärky ja silmissä menee iha omituiseks ku yrittää lukee sun tekstei :( harmi sinänsä ku kiinnostas kumminki lukee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut samasta asiasta ennenkin, ja tarkoitukseni olisi muokata tätä blogin ulkoasua, ja vaihtaa tekstin ja taustan värit toisinpäin. Mutta, en tiedä onko vika Bloggerissa vain omassa läppärissäni, mitään muutoksia ei ulkoasun suhteen tapahdu vaikka kuinka niitä räpellän tuolla asetuksissa :(

   Yritän kyllä onnistua muokkaamaan tätä koko blogia hieman eri näköiseksi ja suojella lukijoiden silmiä, mutta pahoitteluni tästä odottamisesta. Teen asialle jotakin heti kun pystyn :D

   Poista