perjantai 28. syyskuuta 2012

The 2nd Law

Tänään julkaistiin Musen kuudes studioalbumi The 2nd Law, ja tietysti minä suuntasin heti herättyäni kaupunkiin ja Anttilaan ostamaan tätä cd-levyä. Kuuntelin kylläkin jo pari päivää sitten kappaleet netistä, mutta ajattelin odottaa albumin julkaisuun, ennenkun kirjoitan aiheesta postauksen.

Kuten varmasti moni muu, olin hieman kauhuissani odottaessa, millaista settiä on tulossa tällä kertaa, sillä monien fanien mielestä bändin musiikki muuttuu vuosi vuodelta huonommaksi. Minä en kuulu näin ajattelevaan joukkoon, mutta en voinut olla pohtimatta, onko nykyään perheellinen solisti-kitaristi-pianisti-lauluntekijä Matthew Bellamy "heltynyt" ja päättänyt muuttaa tyyliään pehmoisemmaksi. Lisäksi tuli jo aiemmin esille että levyllä tullaan kuulemaan dubsteppiä, mikä hieman huoletti minua.

Tokihan tämä uusi levy on erilainen (rauhallisempi) kuin aiemmat, eikä rehellisesti ole samalla tasolla aiemman tuotannon kanssa, mutta on silti aivan kuuntelemisen arvoista ja hyvää musiikkia, jonka kuunteleminen saa minut odottamaan entistä enemmän tulevaa konserttia.


Heti levyn alusta löytyy yksi parhaimpia kappaleita, Supremacy. En osaa selittää tähän mitään päteviä argumentteja, mutta biisi on vain aivan mahtava, rakastuin täysin heti ensi kuulemalta. Kappaleen sävel tuo hassusti mieleen James Bondin, ja Youtubessa kappaleen kommenteissa joku olikin sanonut, että tämän laulun pitäisi olla tulevan Skyfall-elokuvan tunnusmusiikkina. Joka tapauksessa, kappale on aivan ihana ja kuka nyt voisi olla pitämättä siitä kun Matt kiljuu kohdassa 2:16. Seksikästä.

Levy kolmantena raitana on Panic Station, joka on tyyliltään hyvin poikkeava muihin verrattuna, hieman funky, kepeä ja rento. Tätä kuunnellessa en voi olla hymyilemättä ja erityisen paljon rakastan kohtaa jossa Matthew sanoo "what the fuck you want to?".
 
Kappale nro. 5, Survival, sen kuulimme ensimmäisenä, Lontoon Olympialaisten yhteydessä. Biisi muistuttaa todella paljon Queenia, mutta on hyvä, hyvän fiiliksen tuova. Rakastan pianoa tässä kappaleessa. Ns. "inhokkini" (jota en kuitenkaan inhoa, pidän vain vähemmän kuin muista) on Madness. Kappale on hyvä ja oikeastaan paranee hieman joka kuuntelukerralla mutta sen kuunteleminen on jäänyt muita vähemmälle. Explorers, yksi levyn rauhallisista kappaleista, on myös todella hyvä, kertosäkeistö suorastaan ihana.
Free me, free me,
free me from this world.
I dont belong here
It was a mistake
imprisoning my soul
Can you free me,
free me from this world?Animals on myös yksi lemppareikseni päässyt laulu, rauhallinen ja kaunis, joka muistuttaa jostain osin paljon Screenageria 11 vuoden takaiselta Origin Of Symmetry -albumilta. Mutta eipä tuo paljoa haittaa, sillä kyseessä on vain toinen hyvä kappale, eikä yli 100 biisiä tehnyt bändi voi välttyä siltä, että kappaleissa alkaa näkyä samankaltaisuuksia.

Vähiten kuuntelemani kappaleet ovat Big Freeze ja Follow Me. Kummassakaan ei ole mitään valittamista, mutta ne eivät ole vielä painuneet kunnolla mieleeni. Follow Men alussa kuuluu 1-vuotiaan Bingham Hawn Bellamyn sydänääniä, mikä on mielenkiintoinen ja kaunis idea, kun ajattelee että Matthew omistaa kappaleen ja sen sanat lapselleen.

Myös basisti Chris Wolstenholme on tarttunut mikrofoniin, ja tällä levyllä hän laulaa jopa kaksi itse kirjoittamaansa kappaletta. Molemmat, Save Me ja Liquid State, ovat hyviä, ja minulle tuli hieman yllätyksenä kuinka hyvin mies laulaakaan (huolimatta siitä että hän on jo iät ajat toiminut taustalaulajana). Idea että hän sai pari omaa kappaletta, on todella hyvä, mutta toivon kuitenkin ettei bändin tulevaisuudessa Chris ala esittää enempää omia biisejä, sillä solistin rooli kuuluu kuitenkin aina ja ainoastaan Matthew'lle.
Liquid State vei sydämeni samantien, aivan upea kappale! Biisiä kuunnellessa minut valtaa suunnaton halu alkaa tanssia ja pomppia ympäri huonetta ja laulaa mukana. Mutta koska solistin ääni ei ole vanha tuttu, minun on edelleen parin päivän kuuntelemisen jälkeen hankalaa uskoa että tässä on Musea. Mutta jos bändi tosiaan aikoo uudistaa tyyliään, tässä on oikea suunta.

Vähän samaan tapaan kuin The Resistance-levyllä, viimeiset kappaleet eroavat muista huomattavasti, "enemmän musiikkia, vähemmän laulua" -tyylillä, ja kun edellisessä albumissa tyyli oli viulu- ja pianosinfoniaa, nyt tarjolla on dupsteppiä ja taustalla naisen puhetta. Dupstep, jota jo ennestään rakastan, luonnistuu bändiltä hienosti - kuinkas muutenkaan - ja silti toiseksi viimeiseen kappaleeseen, Unsustainable, on saatu mukaan tuttua musemaisuutta (kahden minuutin kohdalta eteenpäin). Levyn viimeinen kappale Isolated System on rauhallinen, juuri sopiva lopetus 54 minuuttia kestävälle albumille.
4 kommenttia:

 1. Ihanaa kun joku jaksaa kirjoittaa oikein koko albumista! Mietin tänään koko päivän, että mitä Musen biisiä toi Animals muistuttaa, mutta mikään ei edes tullut mieleen :''D Screenager tottakai! Harmittaa, että Big Freeze ei erityisemmin näytä herrätävän ihmisissä puhetta, koska mun mielestä se on yksi parhaimpia tolla kiekolla. Ei aluksi kiinnostanut lähes ollenkaan ja siiiitten "HEAR ME-" ok olin myyty. Kiitos arvostelusta c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, vaikka tuo Big Freeze ei jotenkin ole jäänyt kamalasti mieleeni niin kuitenkin tänä iltana jo ainakin tunnin ajan, ja tälläkin hetkellä, mulla soi päässä just tuo "hear me" kohta uudelleen ja uudelleen :-D kyllä on se on hyvä kappale ja musta tuntuu et mitä enemmän sitä kuuntelen, sitä enemmän alan tykätä! kiva että tykkäät tekstistäni, oli kyllä kiva kirjoittaa aiheesta joka kiinnosti sen verran että teksti suorastaan ilmestyi ilman sen kummempaa miettimistä :)

   Poista
 2. Jes tosi kiva lukee tästä uudesta levystä muiden mielipiteitä! Itse en osaa vielä tarkemmin arvioida kun oon kuunnellut vasta pari kertaa, mutta oon aika lailla samoilla linjoilla sun kanssa. Muutamia tosi hyvän kuullosii biisejä, muutamia pettymyksiä. Ja tää sun blogin uusi nimi on ihan loistava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah, kiitos! :D Joo, yksi ilta kuuntelin näitä kappaleita ja mietin samalla että olisi kiva vaihtaa blogin nimeä, sitten se vaan napsahti kohdalleen. :)

   Poista