lauantai 28. toukokuuta 2011

Schindler's List on My List

Olen jo pidemmän aikaa odottanut näkeväni tämän, 7 Oscar-palkintoa kahmineen ja IMDb:n TOP250-listassa sijalla 7. loistavan filmin, joka kertoo holokaustin ajasta ja juutalaisvainoista. Päähenkilö on saksalainen liikemies Oskar Schindler (Liam Neeson), joka pelasti 1100 juutalaista kuolemalta ostamalla heidät työntekijöiksi tehtaaseensa.
Kun aloitin elokuvan katsominen, en vielä edes tiennyt, mistä se tulisi kertomaan. Olin sitä ennen vain kuullut nimen monet kerrat, ja saanut selville, että kyseessä on juutalaisvainoista kertova elokuva. Näyttelijäkaarti yllätti minut tutuilla kasvoilla, sillä en ollut ajatellut lainkaan, ketä näyttelijöitä elokuvassa olisi.

Elokuva oli mustavalkoinen, mikä normaalisti ärsyttäisi minua, mutta tässä tilanteessa se toimi hyvänä tehokeinona. Varsinkin kohtauksissa, joissa pieni punatakkinen tyttö esiintyi, mustavalkoisuudesta oli hyötyä.


Pienessä roolissa ollut suloinen lapsi oli todella hellyttävä ja ehkä jopa suosikkikohtaukseni elokuvassa oli juuri se, jossa tyttö käveli kadulla, yksin juutalaisten ja natsien keskellä, ja piiloutui tyhjään rakennukseen.

Ohjaaja Steven Spielberg toi onnistuneesti elokuvasta esille sen koskettavuuden ja sai minutkin ajattelemaan tarkemmin hirvittäviä juutalaisvainoja, johon en ole aiemmin jaksanut koulun historiantuntien opetusta enempää syventyä. John Williamsin säveltämä main theme oli kauniin surullinen ja heti elokuvan päätyttyä kaivoin sen Youtubesta ja latasin omalle koneelleni.
Ben Kingsleyn esittämä Itzhak Stern

Näyttelijät, Liam Neeson, Ralph Fiennes ja Ben Kingsley, sekä muut hieman tuntemattomammat nimet, onnistuivat kaikki erinomaisesti suorituksissaan. Oli helppoa eläytyä jokaisen ajatuksiin ja tunnemaailmaan, olivatpa ne sitten vihaisia, surullisia, pelokkaita tai (vähemmässä määrin tätä esiintyi) onnellisia.Vaikka pieni punatakkinen tyttö oli suloisin hahmo elokuvassa, hän esiintyi niin pienen aikaa, etten voi sanoa hänen olevan lempihahmoni. Tämän tittelin saa Ralph Fiennesin esittämä SS-luutnantti Amon Goeth, julma juutalaisvihaaja, jonka erikoinen "aamujumppa", juutalaisten ammuskelu parvekkeelta, kaikesta kauheudestaan huolimatta huvitti minua. Välillä miehessä saattoi nähdä jopa syyllisyyttä potevia ja armollisia piirteitä ja vivahduksia, mutta pian nekin korjattiin ampumalla muutama viaton lisää.

hier haben wir einen sexy Mann, herr Untersturmführer!

En oikein osaa sanoa enempää elokuvasta, näyttelijät olivat hyviä, tunnelmointi onnistunutta ja vaikuttavaa, kokonaisuudessaan esittäin koskettava elokuva! Varsinkin viimeinen kohtaus, jossa oikeat Schindlerin juutalaiset menivät nykyäänin Jerusalemissa sijaitsevalle Schindlerin haudalle. Hahmojen takana olleiden aitojen ja alkuperäisten henkilöiden näkeminen viimeistään sai minut ymmärtämään, että elokuva ei ollut pelkkä elokuva, vaan oikeiden tapahtumien ja ihmisten jäljittelyä.

Toisin kuin pelkäsin, elokuva oli todella mielenkiintoinen alusta loppuun. Pidin siitä todella paljon ja se ponnahti välittömästi suosikkielokuvieni joukkoon. Täten Schindlerin lista pääsee minun TOPelokuvat-listaani!

Tähtiä annan elokuvalle yhtä monta kuin daavidintähtiä Schindlerin listan juutalaisilla. Määrä ylittää viiden moninkertaisesti, mutta se on ansaittua, sillä tämä elokuva ylitti odotukseni.

2 kommenttia:

  1. Aika samoilla linjoilla olen kanssasi. :) Viitsitkö palauttaa tuon leffan sitten maanantaina?

    VastaaPoista
  2. Juu toki, en sentään ole yhtä huonomuistinen kuin sinä ;) Vastalahjaksi tuot sitten sen uusimman koulukuvan, sen pienen liimattavan! :-)

    VastaaPoista